Alles over de gasfles in de caravan: gebruik, aanschaf, navullen en tips & tricks

Ondanks dat de nieuwste caravans helemaal elektrisch zijn, is de kans groot dat er in jouw caravan toch nog een gasfles zit. Wil jij weten hoe je veilig om moet gaan met je gasfles? Waar je ze koopt en welk gas je nodig heb? Wat je moet doen met een oude gasfles? Duik met ons mee in de wereld van gasflessen! Lees verder en ontdek hoe je jouw kampeervakantie veilig en zorgeloos kunt maken!

Eerste publicatiedatum:
Voor het laatst bijgewerkt op:
Wil jij weten hoe je veilig om moet gaan met je gasfles? Waar je ze koopt, welk gas je nodig heb en waar je ze kunt hervullen? Duik met ons mee in de wereld van gasflessen!

Soorten gas

Om te beginnen: er zijn een paar soorten gas die je kunt kopen in een fles. Elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

  • Propaan - werkt uitstekend in koude omstandigheden, waardoor het ideaal is voor winterkamperen
  • Butaan - werkt beter bij mildere temperaturen en is vaak goedkoper
  • LPG - is een mengsel van propaangas en butaangas en heeft een zeer schone verbranding

Als je kampeert met de caravan gebruik je meestal propaan, butaan of een mengsel van beide. LPG is een mengsel maar is niet altijd geschikt. Dit is namelijk ontworpen voor de aandrijving van verbrandingsmotoren vanwege toevoegingen die de smering verbeteren. Dit maakt het niet direct geschikt voor recreatieve doeleinden. Ondanks de aanwezigheid van butaangas blijft LPG bij kou vloeibaar doordat het propaandeel verdampt. Dit vormt geen probleem als de tank zich in een verwarmde ruimte bevindt, waarbij het butaangas zich uiteindelijk mengt met het propaangas.

Groen gas

Dit klinkt giftig. Maar we bedoelen een duurzamer gas: Biopropaan. Het is goed om even stil te staan bij onze ecologische voetafdruk. Hoewel gasflessen onmisbaar zijn voor verwarming, koken en koelen, dragen ze bij aan deze ecologische voetafdruk. Biopropaangas is een groenere en duurzamere keuze. Het is gemaakt van vloeibaar gas van afval- en restmaterialen en plantaardige oliën. Het wordt geproduceerd in de Rotterdamse haven en vermindert de CO₂-uitstoot tot wel 80%. Een goede keuze dus, als je zoekt naar een nieuwe gasfles. Je kunt een fles biopropaangas kopen bij verschillende tuincentra. Bekijk hier de verkooppunten.

Veiligheid rondom gasflessen

Gas is een gevaarlijk goedje! Niet voor niets ontstaat er vuur bij de verbranding ervan. Waardoor jij gelukkig fijn je aardappels kunt bakken. Als je gasflessen bij je hebt, is het belangrijk om bewust en zorgvuldig hiermee om te gaan. Hier zijn enkele gedetailleerde veiligheidsmaatregelen en tips om risico's te minimaliseren:

  1. Regelmatige check: controleer de gasfles voor elk gebruik op roest, deuken of andere beschadigingen. Controleer ook de slangen en aansluitingen op barsten, uitdroging of slijtage.
  2. Gebruik een gaslekdetector: overweeg het installeren van een gaslekdetector in je caravan voor extra veiligheid. Dit kan je waarschuwen voor eventuele lekkages voordat ze een probleem vormen.
  3. Correcte opslag: bewaar gasflessen altijd rechtop en in goed geventileerde ruimtes. Voorkom blootstelling aan extreme temperaturen en houd ze uit de buurt van ontstekingsbronnen.
  4. Ventilatie: zorg voor goede ventilatie in het gebied waar de gasflessen worden gebruikt en opgeslagen. Dit helpt de ophoping van gas in de lucht te voorkomen, wat kan leiden tot brand of explosies.
  5. Hang een CO2 melder op in de caravan: deze melder detecteert koolmonoxide. Let op! Een koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn. Dit gas ontstaat door een onvolledige verbranding als er te weinig zuurstof is. Dit kan komen door slechte ventilatie of slecht werkende gasapparatuur. Een goed apparaat is bijvoorbeeld deze. Die meet onder andere de luchtvochtigheid, CO2 en fijnstofdeeltjes.

Mocht er toch gas lekken dan is het goed om te weten dat gassen als propaan en butaan naar beneden zakken vanwege hun dichtheid. Ook daarom zitten de ventilatieroosters zo laag in de caravan. Zo wordt het gas veilig afgevoerd naar buiten.

Aanschaffen van gasflessen

De prijs van gasflessen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals: het type gas (propaan, butaan, of een mengsel), de grootte en het materiaal van de fles, en waar je koopt. Zo is bijvoorbeeld een fles van hetzelfde formaat gemaakt van Easyblue Light Steel gemiddeld € 25,- duurder dan een gewone Light Steel gasfles. Over het algemeen zijn propaanflessen iets duurder dan butaan, maar dit wordt gecompenseerd door hun veelzijdigheid in koudere omstandigheden.

Waar te koop

  • Campings: kom je er tijdens het koken op de camping achter dat het gas op is? Geen paniek! Bij de meeste campings kun je een (nood)gasfles kopen.
  • Gespecialiseerde leveranciers: er zijn veel bedrijven die zich specialiseren in de verkoop van gasflessen voor verschillende doeleinden, inclusief kamperen. Deze leveranciers bieden vaak een breed assortiment aan gasflessen, van kleine, draagbare flessen tot grotere tanks. Zij kunnen goed advies geven over welk type gas het beste is voor jouw specifieke behoeften.
  • Tankstations: sommige tankstations, vooral die langs populaire toeristische routes of in de buurt van campings, verkopen gasflessen.
  • Kampeerwinkels: winkels die gespecialiseerd zijn in kampeer- en outdooruitrusting hebben vaak gasflessen op voorraad. Deze winkels kunnen ook nuttig advies bieden over hoe je je gasflessen kunt gebruiken en onderhouden.
  • Bouwmarkten: de Gamma en Praxis verkopen ook gasflessen die geschikt zijn voor de camping.
  • Online retailers: tegenwoordig is het ook mogelijk om gasflessen online te kopen. Veel fabrikanten en retailers hebben websites waar je direct kunt bestellen, met opties voor thuisbezorging of afhalen in de winkel.

De kosten van een nieuwe gasfles

Wil je een nieuwe gasfles kopen inclusief vulling? We hebben even een paar verschillende opties voor je op een rijtje gezet:

1. Benegas / Primagaz EasyBleu Light Steel Gasfles 6 kg - € 74,95

Gassoort: Propaan | Statiegeld: inclusief € 25,- statiegeld.

2. Antargaz Calypso gasfles 8 kg inclusief vulling - € 89,50

Gassoort: Propaan | Statiegeld: exclusief € 45,- statiegeld.

3. Campingaz 907 (2,75kg) Fles + Vulling - € 89,50

Gassoort: Butaangas | Statiegeld: geen

4. Antargaz Take5 5KG Gasfles & Vulling - € 49,99

Gassoort: Propaan | Statiegeld: exclusief € 25,- statiegeld.

5. Propaan gasfles 5 kg - €74.95

Gassoort: Propaan | Statiegeld: geen

De bovenstaande kosten zijn nog exclusief gasslang en drukregelaar.

De gasdrukregelaar

Naast de gasfles heb je ook een gasdrukregelaar en gasslang nodig. Hierin zijn verschillende keuzes. Welke gasdrukregelaar je nodig hebt hangt af van het apparaat dat je wilt aansluiten en type gasfles dat je hebt. In principe werken de meeste apparaten altijd op op 30 mbar of 50 mbar. Bijna alle nieuwe apparaten in Nederland draaien op 30 mbar. Gebruik je per ongeluk een 30 mbar setje op een 50 mbar apparaat, dan is er te weinig druk en werkt het niet. Andersom, een 50 mbar drukregelaar op een 30 mbar installatie kan steekvlammen veroorzaken bij kooktoestellen of gaskachels.

Sommige gasdrukregelaars zijn uitgerust met een afblaasbeveiliging, een belangrijk veiligheidskenmerk. Dit dopje schiet los bij een defect membraan, waardoor voorkomen wordt dat gas met hoge druk op aangesloten apparaten terechtkomt. Maar let op: bij een rechtstreekse aansluiting van een gasfles op een toestel met open vuur, zoals een barbeque of kachel, mag geen gasdrukregelaar met afblaasventiel worden gebruikt. Je loopt dan het risico dat het weglekkende gas direct ontvlamt bij de warmtebron.

De gasslang

Naast de gasdrukregelaar is de keuze van de gasslang essentieel. Gebruik een echte gasslang, dus niet een slang die eigenlijk ergens anders voor bedoeld is. Een echte gasslang is bestand tegen temperatuurverschillen en andere invloeden.

De vervangingsdatum of productiedatum van een gasslang staat altijd duidelijk vermeld op de slang zelf. Een gasslang is tot maximaal vijf jaar na de productiedatum veilig te gebruiken, zolang er geen zichtbare scheuren zijn. In andere gevallen staat er een duidelijke vervangingsdatum of jaartal, bijvoorbeeld "TE VERVANGEN VOOR 2026".

Gasfles aansluiten

Het aansluiten van een gasslang op je gasfles en de gasdrukregelaar is over het algemeen een eenvoudige klus. Er zijn twee soorten aansluitingen die je kunt tegenkomen. De eerste is een slangpilaar, een staafje van enkele centimeters met ribbels. Die gebruik je door de gasslang over de slangpilaar te schuiven en draai deze vervolgens lichtjes om hem stevig te bevestigen met een slangklem of spanbeugel. Hoewel dit een eenvoudige optie is, kan het herhaaldelijk vast- en losmaken de slang bij het klempunt broos maken. Dat betekent dat de slang eerder vervangen moet worden.

De tweede optie is een wartel-aansluiting, die bekendstaat als de meest stevige en betrouwbare verbinding. Deze bestaat uit een metalen moer aan het uiteinde van de gasslang, die stevig op de gasfles of het toestel wordt vastgedraaid met behulp van een moersleutel of steeksleutel. Het voordeel van een wartel-aansluiting is de veilige bevestiging die niet snel loskomt, maar het vereist wel het juiste gereedschap om hem goed vast te draaien. Handvast is niet voldoende, zelfs niet tijdelijk!

Een wartel-aansluiting is het meest veilig. Je zet hem altijd veilig vast met een steeksleutel.
Een wartel-aansluiting is het meest veilig.

Laten vullen

Is je fles leeg? Je kunt hem meestal weer opnieuw laten vullen. Dit is voordeliger dan een hele nieuwe fles aanschaffen. Laat het vullen van de gasflessen in je caravan over aan experts in een speciaal vulstation. Het zelf doen is gevaarlijk omdat de gasflessen geen 80% vulbegrenzer hebben. Hierdoor kunnen ze te vol raken, vooral bij warm weer, waardoor ze kunnen uitzetten en gas kunnen lekken. Dit kan brand en explosies veroorzaken. Het is dus belangrijk om dit werk aan professionals over te laten, die weten hoe ze dit veilig moeten doen.

Hieronder zie je een handig lijstje per provincie waar je je gasfles kunt laten vullen:

  1. Limburg - Gasflesvulstation.nl
  2. Noord-Holland - HGA
  3. Utrecht - Bungas BV
  4. Gelderland - Kavegas.nl
  5. Groningen - Boitentechniek.nl
  6. Friesland - Gascentrum Noord Nederland
  7. Zeeland - Oliehandel Dekker
  8. Overijssel - Roeleveld Rolink
  9. Noord-Brabant -Gaslascentrum
  10. Zuid-Holland - Firma Kaijen
  11. Flevoland - ACB-Caravans
  12. Drenthe - De lange Emmen

Hoe bewaar je de gasfles?

Aan het eind van je kampeervakantie zet je de caravan weer terug in de opslag. Meestal geeft de caravanstalling aan dat je de gasfles moet verwijderen voor dat je de caravan terugbrengt. Maar waar bewaar je de gasfles? Een goede opslag van gasflessen is belangrijk voor zowel veiligheid als duurzaamheid. Hier zijn enkele richtlijnen voor de opslag:

  • Kies de juiste locatie: gasflessen moeten op een goed geventileerde plaats worden bewaard, uit de buurt van woonruimtes en ontstekingsbronnen. Dus zet hem nooit naast een haardschacht/schoorsteen of verwarming/verwarmingsbuis.
  • Rechtop bewaren: het is belangrijk om gasflessen altijd rechtop te bewaren. Dit voorkomt dat vloeibaar gas de uitlaatklep bereikt, wat kan leiden tot lekken wanneer de fles wordt aangesloten.
  • Bescherming tegen weersinvloeden: hoewel gasflessen ontworpen zijn om buiten te worden bewaard, moeten ze beschermd worden tegen direct zonlicht, regen, en extreme temperaturen. Je wilt absoluut niet dat de fles gaat roesten. Overweeg ook eens een handige beschermhoes.
  • Beperkte toegang: zorg ervoor dat de opslaglocatie beperkt toegankelijk is, vooral voor kinderen. Zo kun je ongelukken te voorkomen.

Gasfles vervoeren

En hoe zit het dan met het transport? Hoe kun je caravan gasfles veilig vastzetten? Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gasflessen in je caravan stevig zijn bevestigd. Gebruik daarvoor speciale beugels, riemen of een snelbinder om te voorkomen dat de flessen gaan rollen of schuiven tijdens het rijden.

Controleer vóór vertrek of alle ventielen en kranen dicht gedraaid zijn. Zorg voor voldoende ventilatie in het gebied waar de gasflessen worden vervoerd om gasophoping in geval van lekkage te voorkomen.

Het is ook verstandig om de juiste nooduitrusting aan boord te hebben, zoals een brandblusser en een gaslekdetector, voor het geval er zich problemen voordoen tijdens het transport. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je veilig en verantwoord op pad gaan met gasflessen aan boord van je caravan.

Praktische tips

Speciaal voor jou als caravanner zijn hier nog wat praktische tips die iedere caravanner zou moeten kennen ;):

  1. Match de grootte en het type met je behoeften: kies een gasfles die past bij de energiebehoeften van je caravan en de apparaten die je gebruikt. Grotere flessen zijn handiger voor langere reizen, terwijl kleinere flessen voldoende kunnen zijn voor korte uitstapjes.
  2. Controleer de houdbaarheidsdatum: ja absoluut, gasflessen hebben een houdbaarheidsdatum. Check hem op de bovenkant via het label.
  3. Wees voorbereid op temperatuurverschillen: onthoud dat butaangas niet goed presteert bij lage temperaturen. Als je in koude omstandigheden kampeert, overweeg dan propaangas te gebruiken. Wil je meer tips voor winterkamperen? Lees dan het artikel 'Winterkamperen? Bereid je goed voor met deze tips'.
  4. Neem reserveonderdelen mee: het is altijd een goed idee om reserveonderdelen, zoals regelaars en slangen, mee te nemen voor het geval dat er iets vervangen moet worden tijdens je reis.
  5. Veiligheid eerst bij het wisselen van flessen: wanneer je een gasfles wisselt, zorg ervoor dat alle apparaten uit zijn en de hoofdgaskraan dicht is. Voer de wissel buiten uit om een goede ventilatie te verzekeren.

Wat te doen met een oude gasfles

Heb je een oude, niet meer te gebruiken gasfles die je niet kunt omruilen of inleveren bij een gasvulstation? Geen zorgen, je kunt deze veilig kwijt bij de milieustraat in jouw gemeente. Let wel op: anders dan bij een vulstation ontvang je bij de milieustraat geen statiegeld terug. Dit geld krijg je alleen terug bij een vulstation, onder voorwaarde dat de fles nog bruikbaar is en je er statiegeld voor hebt betaald.

De ingeleverde gasflessen ondergaan een grondige keuring door de verwerker. Indien mogelijk worden ze opnieuw in gebruik genomen. Flessen die niet langer veilig kunnen worden gebruikt, vinden een nieuw leven als oud ijzer via recycling.

Bewust omgaan met gasverbruik

Een gasfles is niet goedkoop en gas is niet goed voor het milieu. We geven paar tips op duurzaam om te gaan met je gasfles:

  • Efficiënt koken: door slim te koken, kun je je gasverbruik verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een windscherm om de efficiëntie van je kooktoestel te verhogen, doe de deksels op pannen om warmte vast te houden en gebruik zo min mogelijk water om voedsel te koken, wat de kooktijd verkort.
  • Isolatie verbeteren: een goed geïsoleerde caravan houdt warmte beter vast, waardoor er minder gas nodig is voor verwarming. Investeer in kwalitatieve isolatie, gebruik tochtstrips bij deuren en ramen en overweeg thermische gordijnen om warmteverlies te minimaliseren.

Je kunt natuurlijk steeds meer elektrisch doen in de caravan. Zo kun je bijvoorbeeld koken op een elektrische pit of kiezen voor een elektrisch kacheltje. We hopen dat dit artikel je goed heeft geïnformeerd over de verschillende aspecten van gasflessengebruik. We wensen een veilige en plezierige kampeerervaring met je caravan!

Let op, we doen ons best om de meest actueel informatie te delen. Echter, het kan voorkomen dat prijzen of locaties niet meer actueel zijn op het moment dat je dit leest. Zie je fouten? Laat het ons gerust weten via het contactformulier.

No items found.

Om te beginnen: er zijn een paar soorten gas die je kunt kopen in een fles. Elk met hun eigen kenmerken en voordelen:

  • Propaan - werkt uitstekend in koude omstandigheden, waardoor het ideaal is voor winterkamperen
  • Butaan - werkt beter bij mildere temperaturen en is vaak goedkoper
  • LPG - is een mengsel van propaangas en butaangas en heeft een zeer schone verbranding

Biopropaangas is een groenere en duurzamere keuze. Het is gemaakt van vloeibaar gas van afval- en restmaterialen en plantaardige oliën. Het wordt geproduceerd in de Rotterdamse haven en vermindert de CO₂-uitstoot tot wel 80%. Een goede keuze dus, als je zoekt naar een nieuwe gasfles. Je kunt een fles biopropaangas kopen bij verschillende tuincentra

  • Campings: kom je er tijdens het koken op de camping achter dat het gas op is? Geen paniek! Bij de meeste campings kun je een (nood)gasfles kopen.
  • Gespecialiseerde leveranciers: er zijn veel bedrijven die zich specialiseren in de verkoop van gasflessen voor verschillende doeleinden, inclusief kamperen. Deze leveranciers bieden vaak een breed assortiment aan gasflessen, van kleine, draagbare flessen tot grotere tanks. Zij kunnen goed advies geven over welk type gas het beste is voor jouw specifieke behoeften.
  • Tankstations: sommige tankstations, vooral die langs populaire toeristische routes of in de buurt van campings, verkopen gasflessen.
  • Kampeerwinkels: winkels die gespecialiseerd zijn in kampeer- en outdooruitrusting hebben vaak gasflessen op voorraad. Deze winkels kunnen ook nuttig advies bieden over hoe je je gasflessen kunt gebruiken en onderhouden.
  • Bouwmarkten: de Gamma en Praxis verkopen ook gasflessen die geschikt zijn voor de camping.
  • Online retailers: Tegenwoordig is het ook mogelijk om gasflessen online te kopen. Veel fabrikanten en retailers hebben websites waar je direct kunt bestellen, met opties voor thuisbezorging of afhalen in de winkel.

Hier zijn enkele richtlijnen voor de opslag:

  • Kies de juiste locatie: gasflessen moeten op een goed geventileerde plaats worden bewaard, uit de buurt van woonruimtes en ontstekingsbronnen. Dus zet hem nooit naast een haardschacht/schoorsteen of verwarming/verwarmingsbuis.
  • Rechtop bewaren: het is belangrijk om gasflessen altijd rechtop te bewaren. Dit voorkomt dat vloeibaar gas de uitlaatklep bereikt, wat kan leiden tot lekken wanneer de fles wordt aangesloten.
  • Bescherming tegen weersinvloeden: hoewel gasflessen ontworpen zijn om buiten te worden bewaard, moeten ze beschermd worden tegen direct zonlicht, regen, en extreme temperaturen. Je wilt absoluut niet dat de fles gaat roesten. Overweeg ook eens een handige beschermhoes.
  • Beperkte toegang: zorg ervoor dat de opslaglocatie beperkt toegankelijk is, vooral voor kinderen. Zo kun je ongelukken te voorkomen.

Is je fles leeg? Je kunt hem meestal weer opnieuw laten vullen. Dit is voordeliger dan een hele nieuwe fles aanschaffen.

Hieronder zie je een handig lijstje per provincie waar je je gasfles kunt laten vullen:

  1. Limburg - Gasflesvulstation.nl
  2. Noord-Holland - HGA
  3. Utrecht - Bungas BV
  4. Gelderland - Kavegas.nl
  5. Groningen - Boitentechniek.nl
  6. Friesland - Gascentrum Noord Nederland
  7. Zeeland - Oliehandel Dekker
  8. Overijssel - Roeleveld Rolink
  9. Noord-Brabant -Gaslascentrum
  10. Zuid-Holland - Firma Kaijen
  11. Flevoland - ACB-Caravans
  12. Drenthe - De lange Emmen

Heb je een oude, niet meer te gebruiken gasfles die je niet kunt omruilen of inleveren bij een gasvulstation? Geen zorgen, je kunt deze veilig kwijt bij de milieustraat in jouw gemeente. Let wel op: anders dan bij een vulstation ontvang je bij de milieustraat geen statiegeld terug. Dit geld krijg je alleen terug bij een vulstation, onder voorwaarde dat de fles nog bruikbaar is en je er statiegeld voor hebt betaald.

De ingeleverde gasflessen ondergaan een grondige keuring door de verwerker. Indien mogelijk worden ze opnieuw in gebruik genomen. Flessen die niet langer veilig kunnen worden gebruikt, vinden een nieuw leven als oud ijzer via recycling.

Tags bij dit artikel
Klik op een tag om andere artikelen met hetzelfde onderwerp te vinden.